Tai köögis on igal söögiajal kindlasti esindatud neli maitset: soolane, magus, hapu ja põletav. Et oskuslikult saavutatud maitsenüansid säiliksid muutusteta, tuuakse toit lauale otsekohe pärast valmimist ja seda tasuks meeles pidada ka taipäraste roogade kodusel valmistamisel.Tai köök näitab kujukalt nii riigi ajaloo varasemate perioodide kui lähinaabrite Hiina ja India mõjutusi. Araabiapärasest kebabist on saanud kohalik vardaroog satee. Indiast on üle võetud vürtsikas hautis curry, mida tailased maitsestavad punase või rohelise currypastaga, rasva asemel pruugitakse kookospiima. Hiinast on üle võetud ka populaarsed kevadrullid, toiduainete aurutamine bambuskorvides, wokpann ja sellega koos wokkimine.
Portugallased tõid tailastele tšillipipra, millest on saanud üks põhilistest maitseainetest. Tänapäeval võibki just Tai kiidelda kümne maailma kõige põletavama tšillipipra kasvatamisega.
Igapäevasteks toiduaineteks on riis ja riisinuudlid, sageli süüakse kala ja mereande nii friteeritult, wokitult, grillitult ja aurutatult kui ka hautiste ja suppide kujul. Kalast ja mereandidest tehakse ka mitmeid maitsekastmeid ja -pastasid. Pruugitakse ohtralt köögivilju nii salatitena kui liha ja kala lisanditena. Sea-, kana- ja veiseliha tuleb lauale paja- või vardaroogade kujul.
Soola asendab Tais enamasti sojakaste, palmi- ja roosuhkur on käibel ka soolaste roogade puhul. Ohtralt pruugitakse maitsetaimi nagu piparbasiilik, koriandrilehed ja -juured, sidrunmünt, roheline münt ja sidrunrohi.
Populaarne on maitsejuurikas galangal ehk tai ingver, laimist on kasutusel nii koor, viljaliha kui lehed.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!