Sri Lanka kööki on mõjutanud paljud ajaloolised ning kultuurilised faktorid. Näiteks mõju Hollandi kolonialistide poolt, kes riiki juhtides tõid riiki kaasa ka oma köögi. Samuti erinevad välismaa ettevõtjad, kes tõid uusi tooraineid ja ka Lõuna-India mõjutused on loonud Sri Lanka köögi selliseks, nagu ta praegu on. Läbi aegade on srilankalased söönud ja söövad ka tänapäeval sõrmedega, söögiriistu kasutamata
Rahvusroaks on siiski riis ja
karri, mille juurde pakutakse erinevates kookospiimakastetes liha,
kala ja juurvilju. Rannikualade spetsialiteediks on kala ja muud
mereannid, magustoiduks värsked ja suussulavad troopilised puuviljad.
Pilt tüüpilisest srilankalasest
söömas tüüpilist Sri Lanka toitu näeb välja nii: tema ees on taldrik mäekõrguse
kuhja riisiga, kuhu on lisatud väike lusikatäis karrikastet, liha või juurvilju
ning lusikatäis marineeritud toiduaineid ehk sambol’it.
Saarel kasvab üle 15 erineva sordi riisi alates valgest
väikeseteralisest riisist kuni pikateralise basmati ja punase pähklimaitselise
kakuluhaal’i riisini.
Magustoiduks
pakutakse tihti erinevaid pudinguid, seesamipalle ja pühvlipiimast
valmistatud kohupiima. Levinumateks magustoitudeks on veel halapes,
mis valmistatakse kookose ja jaggery segumassist, puhul dosi ehk
konserveeritud kõrvitsad, rasagullas ehk piimapallid suhkrusiirupis.
Juuakse
näiteks „Fludat“- segu siirupist,
jäätisest, želee tükkidest ja basiiliku seemnetest, serveeritakse külmalt.
Palju juuakse ka erinevaid mahlasid, eriti granadilli
mahlu.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!