Skandinaavia köök
Skandinaavia toitu iseloomustab
puhtus, värskus ja lihtsus. Piirkonna niiske ja külma kliima tõttu on
sealne toit traditsiooniliselt kõrge toiduväärtusega. Tänaseni on kasutusel
paljud traditsioonilised toidusäilitamise meetodid, nagu suitsutamine,
soolamine ja marineerimine.
Tähtis roll
on kalal ja lihal, samas annavad tooni ka juurviljad ja seened.
Olulisel kohal on teraviljatoidud ja metsamarjad (näiteks
mustikad, pohlad, murakad ja astelpaju). Nii joogina kui ka toiduvalmistamisel
kasutatakse piima ja muid piimatooteid.
18. sajandil
leidis tee toidulauale ka kartul, tõrjudes kõrvale naerise.
Maitseainetest on põhiliselt kasutatud soola, levinud on ka till, aedpetersell,
sibulapealsed ja köömned. Harva tarvitatakse ka küüslauku ja sinepit.
Skandinaavias
tarbitakse ja armastatakse õlut. Samuti
on tähtsal kohal ka „Akvavit“, mis
saab oma iseloomuliku maitse erinevatest maitsetaimedest ja vürtsidest.
Peamisteks vürtsideks on köömen ja till. See jook sisaldab tavaliselt 40%
alkoholi.
*Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)*