Hoolimata suhteliselt piiratud Atlandist on Portugali köögis palju Vahemere mõjutusi. Köök on väga tuntud mereandide poolest.
Rohkesti
valmistatakse ühepajatoite, millele on iseloomulik paljude lihaliikide,
vorstide, kalade ja aedviljade kasutamine ühekorraga. Portugali rannikul leidub
palju mitmesuguseid karploomi ning kalu, mis toitudele eripärase maitse annavad.
Põhjapoolsetel
aladel kasvatatakse teravilja - nisu, otra, kaera, rukist.
Lõunarajoonides kasvavad apelsinid,
sidrunid, õlipuud, viinamarjad, banaanid ja teised subtroopilised
viljapuud, mis kõik jõuavad ka toidulauale. Lihatoitudest on eelistatud siga,
lammas, kana ja veis.
Traditsionaalne
Portugali köök ei sisalda juustu oma retseptides, seda süüakse tavaliselt enne
või pärast praadi. Assooridel on oma tüüpi juust nimega „Queijo São Jorge“, mida valmistatakse lehmapiimast ning millel on
vürtsikas maitse.
Portugali
traditsioonilised küpsetised on enamasti loodud keskajal, nunnade ja munkade
poolt. Põhiliseks koostisosaks oli munakollane
ning seda kasutatakse rohkesti tänapäevani.
Eriti kuulsad on Portugalis Duero orus toodetavad punased, valged ja ka kuldkollased portveinid. Tihti hautatakse liha selges veinis.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!