Mehhiko
on suur maa, millel on tuhandeid kilomeetreid rannikualasid kahe ookeani ääres.
Mehhiko
kööki üheselt on väga raske määratleda. Igas osariigis on oma eriilmelised
variatsioonid kohalikust toidust.
Ajalooliselt
on Mehhiko köök alguse saanud maiade, asteekide ja teiste kohalike
indiaanihõimude toidukultuurist.
Põhitoiduaineteks
olid mais, avokaado, kartul, maguskartul, tomat, oad, erinevad piprad,
kõrvits, banaan, mango, ananass, kakao ja šokolaad. Samuti ka kalkun, kala ja mereannid.
Hispaania vallutajad tõid kaasa kana-, sea- ja veiseliha, piima, juustu ja munad.
Iidsed mehhiko kultuurid pärandasid
praegustele põlvkondadele kaks väga tähtsat toiduainet oma köögist: mais ja piprad. Maisi kutsuti toconayo , mis tähendab meie liha,
sest usuti, et jumal lõi inimese maisist. Üks tähtsamaid kasutusalasid on aga tortiljade
ehk nn. leivakeste valmistamine.
Peaaegu
iga toit sisaldab tšillit. Ükski teine köök maailmas ei kasuta nii palju tšilli
eri liike. On umbes 150 eri liiki tšillisid ja veel samapalju hübriide. Tuntumad piprasordid on jalapeno,
poblano, chipotle, habanero, guajillo. Tšilli on tegelikult köögivili, aga
müüakse seda kogu maailmas kui maitseainet - kuivatatuna ja jahvatatuna. Tšillide tulisust mõõdetakse Scoville´i
ühikuga, kus maguspaprika on väärtusega null ja Habanero keskmiselt 350 000
olenevalt sordist kas vähem või rohkem.
Tortiljasid süüakse iga toidukorra ajal ja kasutatakse tihti nugade-kahvlite asemel.