Kreeka köögil on umbes 4000 aastat
traditsioone ja on osa Kreeka riigi ajaloost ja kultuurist. Maitsed muutuvad
olenevalt hooajast. Nagu teisedki Vahemere-äärsed köögid, sisaldavad Kreeka
toidud rikkalikult puu- ja köögivilju, olulised on kalad ja mereannid.
Eelistatakse lamba- ja veiseliha.
Palju kasutatakse tomatit,
oliive, küüslauguküüsi, sibulaid, pähkleid, kitse- ja lambapiima. Üks
tuntumaid Kreeka juustusorte on feta. Eestis on Kreeka toitudest tuttavad
näiteks kreeka salat ja dolma (viinamarjalehte keeratud segu
riisist ja hakklihast, meenutab kogu Ida-Euroopas levinud kapsarulle).
Kreekas on vana veinitraditsioon,
kus pikka aega olid igal külal või saarel oma viinamarjasordid. Viimastel
aastakümnetel on Kreeka veinikultuur siiski Euroopaga tugevalt ühtlustunud ning
palju kasvatatakse mujalt pärit sorte, mis on Euroopa turul harjumuspärasemad.
Kangematest alkohoolsetest jookidest on tuntuim aniisimaitseline ouzo.
Magustoitudes
pruugitakse peamiselt mett (näiteks loukoumades – õlis praetud
mee- ja kaneelisiirupipallid), pähkleid ja rosinaid ning samuti
valmistatakse erinevad filo taignast
tehtud küpsetisi. Kuulsamate magustoitude hulka kuuluvad roosikeedis
ning halvaa vahukoore ja šokolaadiga.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!