Hawaii köök
on väga mitmekülgne ja suuresti mõjutatud ajaloolise tausta poolt. On olemas
näiteks Antiik-Hawaii köök (300 AD-1778)
Hiljem lisandusid sinna veel erinevad
toidukultuurid ja tänapäeval päris lõpuni autentset Hawaii toitu polegi
võimalik leida. Hawaii pärismaalased kalastasid palju, istandasid kookospähklipuid,
suhkruroogu, pataati ja jampssi - kala ja liha küpsetasid
maapõue ehitatud ahjudes.Peale 1778.
aastat hakkas Hawaiile rohkelt sisse voolama Euroopa ja Ameerika missionäre,
kes tutvustasid oma roogasid ja lõid saartele suuri taime- ja suhkruroo istandusi.
Alates 1930ndatest immigreerus saartele arvukalt tööjõudu ka Hiinast, Koreast,
Jaapanist, Filipiinidelt ja isegi Portugalist. Tohutu eri rahvuste sisseränne
on jätnud sügava jälje Hawaiilaste toitumisharjumustesse. Selline segu
erinevatest köökidest tekitas uue „kohaliku toidu“ stiili, millest arenesid
välja nüdseks populaarseks saanud toidud.
Väga populaarne maitseaine on „Teriyaki“, millega maitsestatake liha.
Palju kasutatakse ka „Viie-vürtsi
pulbrit“, mis pärineb Hiinast, samuti ka „Wasabit“. Kohalikeks
vürtsideks on „Tšilli pipra vesi“, „Huli-huli“ kaste ning „Aloha shoyu“, ehk meie keeli soja
kaste.
Seega võib
Hawaii kööki pidada üheks kõige multikultuursemaks maailmas.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!