Vahemere
südames, Aadria mere äärel asub üks Euroopa paremini hoitud saladusi- imeline
Dalmaatsia rannik. Piirkonda iseloomustab meri, viinamarjaistandused ja
oliivisalud ning toidukultuur meenutab veidi Kreekat ja Itaaliat, kuid seda
täielikult omas võtmes. Omapärane toidukultuur pärineb rikkast ajaloost ja
paljudest erinevatest kultuuri mõjutustest.
Kõige
olulisemateks osadeks on värsked toorained, mis on kasvatatud kohalikus viljakas
mullas. Äärmiselt tähtsaks osaks on oliiviõli, mida nimetatakse ka vedelaks
kullaks. Kööki on mõjutanud ajalooliselt paljud riigid mille tõttu on
erinevates piirkondades omapärased mõjutused. Näiteks põhja osa on mõjutanud
peamiselt Saksa, Austria, Ungari ja Türgi riigid. Põhja osa iseloomustab liha,
kana ja piimatoodete kasutus ning suurepärased magustoidud. Liha peetakse pigem
luksuseks ja serveeritakse pidulikel sündmustel. Kuna
toidud on peamiselt tervislikud ja juurvilja baasil on ka toitumisega seotud
haigusi väga vähe. Kõige populaarsemateks on tomatid, suvikõrvitsad ja
baklažaanid.
Horvaatias on ka ütlus, et kalad ujuvad kolm
korda: meres, oliiviõlis ja veinis.
Tavapärane
söögilaud algab eelroogadega, kus pakutakse erinevaid lihasid, juustusid,
marineeritud juurvilju ja leiba. Kõrvale pakutakse brändit ja sooja suppi-
olenemata ilmast. Järgneb liharoog peka
või lammas. Populaarseks on ka röstitud kalkun ja siga. Kõrvale pakutakse
salateid ja röstitud juurvilju.
Kindlasti
ei saa kuidagi unustada ka magustoitu, milleks on erinevad koogid või kommid.
Tavapärane on kasutada hooajalisi marju ja pähkleid (ploomid, õunad,
aprikoosid, kirsid, pähklid). Populaarsed on struudlid (Saksa mõjutusest),
kreemikoogid ja pannkoogid.
Horvaatia õhtusöök ei oleks täiuslik ilma brändi ja liköörita. Tavapärane
algus söögile on magus kirsi brändi (Maraschino), soe pähkli brändi
(Orahovica), pirni brändi (Kruškovac) ja ploomi brändi (Šljivovica). Horvaatlased
suhtuvad külalistesse väga suure austusega, üheks suurimaks katastroofiks on
olukord, kus külalistele pole piisavalt süüa pakkuda. Seega igal ajal peab kodus olema süüa ja
juua, et olla "väärikas" kodu, kuhu igal hetkel võivad külalised
saabuda isegi siis, kui see on vaid kohvi joomiseks.
Portsjonid on tavapäraselt suured ja igaüks
saab endale laualt tõsta seda, mida hing ihaldab. Toidust keeldumist ei võeta
solvanguna aga koosolemise suureks osaks on koos söömine ja joomine.
Meie juures saad valmistamiseks valida näiteks:
Dalmaatsia pärast kalahautist valge veini ja küüslauguga,
vuti risottot, valge oa salatit, läätse-õuna ja granaatõuna salatit, kitsejuustu creppe, pirni struudlit, õunakooki rummiga ja enda valmistatud mee- või kirsi likööri ja palju muud isuäratavat.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!