Inglise
köögi areng on toimunud aastatuhandete jooksul ning põhiliseks omaduseks on
alati olnud multikultuursus. Vanal-ajal on mõjutanud kööki roomlased, keskajal
prantslased. Tänu Inglise impeeriumile jõudsid Inglismaale toidud ja
maitseained erinevatest maailmanurkadest.
Praegusel ajal on hakanud Briti köök tagasi liikuma oma juurte poole
ning kasutatakse jällegi rohkem kohalikke tooraineid.
Inglise
kööki iseloomustab lai valik külmi suupisteid, eriti kala gourmet
ja sandwichid. Esimeseks toiduks on enamasti puljong või püreesupp.
Inglased armastavad lihatoitu: vasika-,
looma-, lambaliha ja väherasvast sealiha naturaalsel kujul.
Rahvustoiduks
peetakse rostbiifi ja biifsteeki, mida võib kohata restoranimenüüdes kõikjal maailmas,
kuid mis kohe reedavad oma anglosaksi päritolu. Liha juurde antakse erinevaid
kastmeid, kõige tihemini tomatikastet, lisandiks kartuleid või teisi
juurvilju. Inglise köögis on laialt levinud kõikvõimalikud pudingud,
mis võivad olla sobilikud nii põhiroaks (lihast, tangudest, juurviljast) kui ka
magustoiduks. Inglased tarbivad väga vähe leiba, jookidest on kõige suurema
populaarsuse saavutanud tee.
Teed juuakse
nii pärast hommiku-, lõuna- kui ka õhtusööki ning seda serveeritakse tavaliselt
koos piimaga. Ka õlu on populaarne, eriti vaadiõlu, samuti viski,
rumm ja portvein.
Inglise köögis
on omapärane, et pärast magustoitu või desserti pakutakse sageli veel juustu vm.
soolast.
> Arvestame erinevate toidutalumatustega ning teiste erisoovidega (näiteks gluteeni- või laktoosivaba ning vegetaarne)!